Mina hundar                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Sidan är uppdaterad  2011-01-20

 

Min första egna hund köpte jag 1979, det var en blandras som bestod av Hamilton, Schiller , Drever och Beagle. Jacko som han hette var helt ok som jakthund, gick lös på trädgården och var rådjursren.

Min första renrasiga stövare blev en finsk stövare som jag köpte jag av Lennart Fransson på Vikbolandet. SJCH Reija  S21040/89RR fick hon heta med kennelnamnet Vikbohöjdens framför, hon lärde mig jaga hare..... Jag gjorde henne rådjursren och lydig men resten hade hon i sig. Hennes först drev gjorde hon dagen innan hon var 3 månader gammal. Jag gick på ängen bakom huset där jag bor och hon försvinner efter en stor fälthare. Någon minut efter hör jag henne driva och ut kommer tysken med tiken straxt efter. Det gick i några minuter sen var hon ute på vägen och jag kopplade och gick hem. När jag berättar detta för frugan så utbrister hon "var det henne jag hörde?" När jag ringer uppfödaren en bit in i säsongen och berättar hur hon går hör jag en viss skepsis, och det kan jag förstå för så bra bör inte en valp vara. När hon är inne på sin andra säsong startar jag henne och hon driver en tapptfri etta och ett tag efter en ny etta. Jag tar ett rr på henne och startar på Eksjöprovet, på frågan jag får där  "går hon bra på snö" har jag inget svar eftersom det blir första gången hon jagar på det föret nu. Hon driver full båda dagarna och blir 3:a. endast 2 år gammal.

Jag behåller en tikvalp i kullen jag har med Peckas Drill, Lundholmens Kippis S47918/93RR. Hon tar 2st ettor ökl. men går aldrig fram till championatet. Hon var en liten tik med ett stort skall, även hon drev en tapptfri etta på prov.

Nästa hund jag ska behålla är en tikvalp med Jussi, det blir för ovanligheten den största tiken i kullen, SJCH Lundholmens Pimu S35515/2000RR. Hon får av olika omständigheter inte så mycket tid i skogen dom första åren, jag skiljer mig och drar igång en firma med 6 anställda och det tar på krafterna. Eftersom jag vet vad tiken går för så vill jag ha en kull på henne och startar henne på jaktprov, 120/58 och med 2st rr är hon  klar för elit. Året efter startar jag henne på Eksjöprovet och hon kör ihop 120/60 och 120/63, det placerar henne som total tvåa. Detta innebär att hon blir bästa Smålandshund och slipper första kvalet till Klubbmästerskapet/DM-kvalet nästkommande år.

Klubbmästerskapet/DM-kvalet går i Kosta och det vinner hon med 120/61 och 60/57. Markaryd är orten som DM:et går i och där vinner hon med 120/62 och 69/56, dag ett drev hon en tapptfri etta.

Pimu parades med SJUCH Kämpagårdens Sappo S49209/99RR och där behöll jag en tikvalp vid namn Lundholmens Jaana S47787/2007 . Hon började mycket bra, det hon gjorde som valp "gjorde hon rätt" så det såg bra ut inför nästa säsong. Den 5 september 06.10 blir hon ihjälkörd på mina marker, det blev en tung tid ett tag....

Jag ville para Pimu igen och kontaktar Sappos Kullbror SJUCH Kämpagårdens Rajko S49215/99RR (Kalle) och det var genom husse Lennart Åbrink som jag kom över den tik jag har idag, Ryda Tallens Laisa S48527/2007RR som jag kallar Kippsi. Hon har 120/64 ökl  som hon tog innan hon var 2,5 år och ska snart gå på elitprov . Vi får se vad det blir av henne men jag gillar henne.

Jag måste bara få säga att jag har haft en otrolig tur med mina hundar som ni förstår, inte minst genom valpen som jag fick köpa av Lennart Fransson där allt började.

(Ryda Tallens Laisa)  KIPPSI S48527/2007 RR 120+64eg Ökl

Uppfödare: Torbjörn Forsberg Örsundsbro